PREDAVATELJA
 
Selma Chicco Hajdin
akademska glasbenica - pianistka, profesorica klavirja


Selma Chicco Hajdin


Pianistka Selma Chicco Hajdin, doma iz Izole, je začela glasbeno pot pri sedmih letih na Glasbeni šoli Koper v klavirskem razredu prof. Lilije Kranjec. Kot zelo perspektivna dijakinja je za izjemne uspehe na več področjih prejela posebno državno štipendijo. Študij klavirja je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu priznane slovenske pianistke, red. prof. Dubravke Tomšič - Srebotnjak, kjer je diplomirala z najvišjimi ocenami. Zelo odmevno je nastopala tako solistično kot v komornih zasedbah v Sloveniji in tujini (Italija, Hrvaška, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Estonija). Leta 1992 je prejela drugo nagrado na državnem tekmovanju v Celju ter prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju na Reki (Hrvaška). Istega leta je prejela študentsko Prešernovo nagrado za solistični nastop z orkestrom RTV Slovenija. Med študijem se je ukvarjala tudi s kompozicijo ter za svoje klavirske skladbe dvakrat prejela nagrado na hrvaškem mednarodnem natečaju. Solistično je snemala za Radio Koper, RTV Ljubljana in RTV Sarajevo. Vrsto let se je izpopolnjevala pri vrhunskih klavirskih pedagogih v Sloveniji in tujini. Med njimi sta največji pečat na njeno pedagoško in umetniško poustvarjanje pustila akad. prof. dr.h.c. Arbo Valdma ter akad. prof. Lee-Kum Sing. Od leta 1995 je zaposlena kot profesorica klavirja na Glasbeni šoli Koper ter od leta 1999, tudi na Umetniški gimnaziji v Kopru. Njeni učenci in dijaki so do sedaj prejeli okoli 170 priznanj, plaket in nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Večina je prvonagrajencev, veliko pa tudi absolutnih zmagovalcev, ki so na tekmovanjih prejeli vse možne točke. Mnogi so danes že uspešni glasbeniki, pedagogi in koncertanti. Za nadpovprečne rezultate ji je Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport leta 2004 pospešeno podelilo najvišji strokovni naziv "svetnica". Na mednarodnih tekmovanjih je trikrat prejela posebno nagrado žirije za zaslužnega pedagoga ter najboljšega pedagoga tekmovanja. Za sabo ima 25 samostojnih seminarjev za klavirske pedagoge, ki jih je po povabilu izvedla na različnih glasbenih šolah v Sloveniji. Že vrsto let redno poučuje na poletnih šolah z mednarodno udeležbo. Sodelovala je pri sestavljanju propozicij za državna tekmovanja ter pri prenovi učnih načrtov za klavir na srednji stopnji. Je avtorica ter prevajalka strokovnih člankov, objavljenih v slovenskih glasbenih revijah. Občasno sodeluje kot članica ocenjevalne komisije na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Leta 2012 je s soprogom, violončelistom Antonijem Hajdinom, ustanovila Poletno glasbeno akademijo v Izoli, ki podpira izobraževanje, razvoj in promocijo mladih talentov. Za izjemne uspehe na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja je leta 2013 prejela državno priznanje Frana Gerbiča.
 

Antonije Hajdin
akademski glasbenik - violončelist, profesor violončela


Antonije Hajdin
 
Rodil se je leta 1981 v Zagrebu, kjer je pridobil osnovno in srednjo glasbeno izobrazbo. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v istem mestu pri prof. Andreju Petraču, prvem violončelistu Orkestra Slovenske filharmonije. V času študija je, kot eden najbolj perspektivnih študentov,  prejel štipendijo mesta Zagreba. Diplomiral je z odliko in najvišjimi ocenami. Šest let je igral v različnih orkestrih: v Hrvaškem narodnem gledališču HNK Zagreb, kot namestnik vodje v zagrebškem gledališču »Komedija« , kot prvi violončelist v mednarodnem komornem orkestru World Peace Orchestra, po uspešno opravljeni avdiciji za namestnika vodje pa tudi v Simfoničnem orkestru hrvaške Radio-televizije. Kot solist je nastopal z dubrovniškim Simfoničnim orkestrom, Simfoničnim pihalnim orkestrom hrvaške vojske ter z orkestrom Savitra. Predstavil se je na World Economic Forum 2001 v Salzburgu, kjer je bil sprejet pri predsedniku Republike Hrvaške. Redno je sodeloval z različnimi ansambli. S triom Patchwork je leta 2003 posnel glasbo za film »Ispod crte« ter se udeleževal mednarodnih festivalov Radia-drame »Prix Marulić« na otoku Hvar. S kvartetom G.A.P. se je leta 2004 udeležil prestižnega svetovnega No Jazz Earwing festivala v Zagrebu. Leta 2007  je kot solist v etno-rock skupini Singrlice sodeloval v snemanju zgoščenke, ki je bila nominirana za »Porin 2009«, prestižno nagrado hrvaške pop scene.  Izpopolnjeval se je pri vrhunskih profesorjih kot so Valter Dešpalj, Karoly Botway in David Grigorian. Leta 2006 je, kot najbolj perspektiven kandidat, prejel enkratno štipendijo ter opravil podiplomski študij v Italiji pri prof. Enricu Bronziju (prvem violončelistu Milanske Scale, profesorju na Mozarteumu v Salzburgu). Redno koncertira z najzahtevnejšim repertoarjem za violončelo solo in v duu s klavirjem. Je trenutno edini violončelist na svetu, ki javno izvaja najzahtevnejšo Tartinijevo violinsko sonato »Vražji trilček« z najzahtevnejšo – Kreislerjevo kadenco. Beleži več kot sto koncertov in celovečernih recitalov v Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Italiji, Švici, Estoniji, na Švedskem in na Finskem. Je večkratni nagrajenec mednarodnih tekmovanj. Leta 2010 je na mednarodnem tekmovanju »Premio Citta' di Padova« v umetniški kategoriji osvojil prvo nagrado. Od leta 2005 je profesor violončela in komorne igre na Glasbeni šoli Koper (Podružnici Izola in Piran) ter na Umetniški gimnaziji Koper. Njegovi učenci so na tekmovanjih osvojili okoli 90 nagrad – med njimi je večina zlatih priznanj in prvih nagrad. Leta 2010 je s starejšimi učenci ustanovil ansambel Violoncello Principale za katerega tudi piše in aranžira. Ansambel je odmevno nastopal v Sloveniji, na Hrvaškem in Italiji ter se uspešno predstavil na TV oddaji SLO1 - Dobro jutro.
Od leta 2011 se občasno ukvarja tudi z dirigiranjem. Kot dirigent je deloval pri različnih projektih orkestrov GŠ Koper.
Od njene ustanovitve, leta 2012, redno predava na Poletni glasbeni akademiji v Izoli.

Kot posebnost velja omeniti, da mu je leta 2010 Olimpijski komite Slovenije (OKS) podelil naziv trenerja sabljanja ter je leta 2011 ustanovil Sabljaški klub Izola – Club di scherma Isola, kjer deluje kot predsednik kluba in kot trener. Uresničuje vizijo pozitivnega vpliva na razvoj osebnosti s pomočjo korelacije glasbe in športa. Njegovi učenci redno osvajajo najvišja odličja na številnih turnirjih v Sloveniji in v tujini, kjer tekmuje tudi sam. Leta 2016 je v disciplini meč, v svoji kategoriji postal državni prvak. Od leta 2015 poučuje sabljanje med poletnimi počitnicami tudi na Danskem pod uradnim okriljem Danske nacionalne sabljaške zveze.

O njemu so zapisali ...
... izjemno nadarjeni mladi glasbenik, z izrazito virtuozno žilico ter individualno in slikovito glasbeno interpretacijo…
( red. prof. Valter Dešpalj,  Zagreb)

...prevzela me je njegova muzikalnost, odlična tehnika in spretnost pri obvladovanju instrumenta, kakor tudi izjemno hitra sposobnost učenja…
(prof. David Grigorian, München)

... kreativen, poln svežih idej, z  izrazitim občutkom za animacijo otrok, vidim ga kot zelo perspektivnega pedagoga …
(univ. dipl. psihologinja Radojka Sućeska Ligutić, Zagreb).